Dikiş Alma /Atma

  • Home
  • -
  • Uncategorized
  • -
  • Dikiş Alma /Atma

Dikiş (Sütur) Atma ve Alma

Dikiş yani diğer adıyla süturun atılma ve alınma süreçlerini anlatıp bu süreçlere dair bilmemiz gereken önemli kısımlara değindik. Yaranın ne zaman yıkanabileceği ya da yaraya ne sıklıkla pansuman yapılması gerektiği gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz. 

Dikiş atma genellikle acil durum gerektiren bir konudur. Kesik oluştuğu zaman söz konusu parçalanmanın boyutu ve şekli önemlidir.  Yaralanmanın yaşandığı vücut bölgesine bağlı olarak da dikiş atma durumu ve iyileşme süresi değişiklik gösterir. Örneğin parmağa atılan dikişler genellikle küçük boyuttadır. Lakin ele, özellikle de parmağa dikiş atma konusu profesyonel müdahaleden kesinlikle taviz verilmemesi gereken bir durumdur. Parmaktaki kas ve sinir sistemi fazlasıyla gelişmiş ve hassas olduğundan bu ve de tabii diğer bütün medikal işlemlerin alanında uzman olan bir sağlık memuru, hemşire veya doktor tarafından yapılması gerekir. 

Dikiş atma ve dikiş alma konularındaki yazılarımız bilgilendirme amaçlıdır. Evde sağlık hizmetleri telefon kadar yakınımızdayken kendi sağlığımızı veya sevdiklerimizin sağlığını riske atmak için bir neden kalmıyor. 

Dikiş atma işlemi sağlık çalışanı tarafından hijyen prosedürlerinin gerçekleşmesiyle başlar. Bu süreç temel olarak steril ortamın sağlanması, ellerin yıkanması, eldiven takılması ve steril ekipmanların sağlanması olarak özetlenebilir. Devamında, dikiş atılacak yara serum fizyolojik ile temizlenir. Bu basit işlem sonucunda hastanın sahip olduğu yaradan: pıhtı, ölü hücreler, yaralanma sırasında veya sonrasında yapışmış parçalar ve de bakterilerin bir kısmı uzaklaştırılır. Enfeksiyon riski de azaltılmış olur. Yaygın inanışın aksine bu aşamada antiseptik solüsyon veya yüksek konsantrasyonlu solüsyon kullanımı yarayı iyileştirmekten ziyade tersi bir etki yaparak sağlıklı hücrelere ve iyileşme sürecine zararlı olacaktır. 

Yara temizlendikten sonra dikiş atma işlemi sağlık çalışanı tarafından uygulanır. Sonrasında yara temiz bandajla kapatılır. Bundaki amaç yaranın dış faktörlerden korunarak sağlıklı bir iyileşme sağlaması için gereken ortamın sağlanmasıdır. Bandajla kapanan yara iki gün boyunca kuru tutulmalıdır. 1-2 günde bir yaraya temiz bandaj uygulanmalı, pansuman yapılmalıdır. Bandajın kanlanması, yaranın enfeksiyona maruz kalması veya iltihaplanması gibi durumlarda bandaj zaman geçirmeden değiştirilir. Böylesi durumlarda uzmanın yaraya müdahale etmesi gerekebileceğinden sağlık personelini bu konuda haberdar etmekten çekinilmemelidir. Hastanın veya hasta yakınlarının en küçük şüphelerinin dahi vakaların erken teşhisine ve dolayısıyla hastanın sağlığına ciddi faydalar sağladığı kabul edilen bir gerçektir. Şanslıyız ki evde sağlık hizmeti, günümüzde, uzman kişiye bir fotoğraf gönderilmesiyle dahi iyi bir başlangıç sağlayacak durumda bulunuyor.

Dikiş ne kadar sürede iyileşir?

Yaranın büyüklüğüne ve kesiğin şekline göre değişmekle beraber ortalama iyileşme süreleri; yüz için 5 gün, el ve ayaklar için 10 gün, geri kalan bölgeler içinse ortalama 9 gün civarıdır. İyileşme sürelerinin birçok etkene bağlı olduğu unutulmamalıdır. 

Dikiş kaç gün sonra yıkanır?

Dikişten 48 saat sonra yara bölgesi yıkanabilmektedir. Gerekli hassasiyeti göstermek kaydıyla 24 saat sonra yıkamak da genel olarak mümkündür.  

Dikiş alındıktan sonra ne sürülür?

Yaranın iyileşme sürecini hızlandırmak ve iyileşme süreci sonrasındaki estetik görünümünü iyileştirmek için genellikle Allantoin etken maddesi içeren kremler ve merhemler kullanılır. Bu konuda bir ilaç ismi vermekten bilinçli olarak kaçınıyoruz. 

Dikiş atılan yara yıkanır mı?

Dikiş atılmış yara 48 saat hatta 24 saat sonra yıkanabilir. Öncesinde de duruma göre yarayı yıkamak uygun olabilmektedir. Lakin önceliğimiz gereksiz müdahaleden kaçınmak ve uzman görüşünü alarak buna uygun davranmak yönünde olmalıdır.

Dikiş aldırmak acıtır mı?

Dikişin bulunduğu bölgeye göre değişmekle birlikte dikiş aldırmak nispeten acısız bir işlemdir. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Language »
Call Now Button